‘CALEIDOSCOOP’

Scroll

GAMIFIED ROLE-PLAY to gain insight into each other's perspective

The problem

Veranderingen zijn er altijd binnen een organisatie. Dagelijkse kleine veranderingen tot en met grotere projecten en programma’s met een bepaald thema en doel.

In deze trajecten spelen altijd meerdere disciplines een rol. Denk bijvoorbeeld rondom een data-project aan een IT-er, een data-eigenaar, een security expert, privacy officer, etc. Maar zeker ook een manager en medewerker, bij wie op de werkvloer de uiteindelijke verandering zal moeten gaan landen.

De kans is heel groot dat deze verschillende disciplines allemaal net even anders tegen de beoogde verandering aankijken. Bijvoorbeeld: een security expert wil ‘alles dichtzetten’ ten aanzien van een bepaalde functionaliteit of dataset, terwijl de manager vooral een werkbare situatie wil hebben.

Er zal dus een compromis moeten worden gesloten. De fundamentele en dus de allereerste stap hierbij is het opbouwen van inzicht en begrip ten aanzien van elkaars zienswijze. Hoe krijg je dit voor elkaar op een leuke en laagdrempelige manier?

 

THE GAME

Caleidoscoop is een gamified rollenspel, waarbij je in de huid kruipt van een andere discipline. Hoe kijkt hij of zij tegen een vraagstuk aan? Je kijkt dus met elkaar naar dezelfde case, maar ieder steeds vanuit een ander perspectief, vandaar ‘Caleidoscoop’! Heb je wel eens zo’n kijker in je handen gehad?

Caleidoscoop speel je met 4 of 5 disciplines. Je krijgt 2 cases voorgeschoteld. Bij iedere case wordt je allereerst gevraagd om vanuit je eigen vakgebied te reageren en met elkaar de discussie aan te gaan.

Dan ineens krijg je op jouw mobiele telefoon een bericht: je krijgt een andere rol toebedeeld! Je wordt op je telefoon ‘geprimed’ op de nieuwe rol. Vervolgens word je uitgedaagd om dezelfde case met elkaar te bespreken, maar nu vanuit die nieuwe rol. Op het eind wordt gemeten in hoeverre jouw aanvankelijke zienswijze is bijgesteld (al is maar een fractie….). Zo ben je even in de huid van een ander gekropen en ontstaat er in je hoofd iets meer begrip voor de visie en denkwijze van een andere professional.

create appreciation
for other people's views

THE PEOPLE

Geschikt voor alle lagen in de organisatie. Vier tot vijf  spelers per game. Liefst fysiek bij elkaar (vanwege de discussie), maar vanuit huis kan ook. Voor mensen die met elkaar (moeten gaan) samenwerken in een project. Of mensen in een organisatie die wel eens willen ervaren hoe de zienswijzen van andere disciplines in elkaar steken.

The timing

Sta je aan de start van een project of programma waarbij meerdere disciplines zijn betrokken? Wil je op voorhand voorkomen dat er vertragingen en weerstanden gaan ontstaan omtrent ‘verschillende zienswijzen’? Of wil je in je organisatie wat meer inzicht en begrip creëren over de verschillende zienswijzen van disciplines?

INSIGHT & 'FUN' !

THE result

De deelnemer heeft op een leuke manier inzicht gekregen in de visie en standpunten van een andere discipline. Mogelijk is zelfs zijn of haar visie ietsje bijgesteld, hoewel dat niet het doel is van de game.

Doordat iedereen wat meer beeld en gevoel heeft bij de zienswijzen van anderen, vergroot dit de kans dat de samenwerking verderop in het project soepeler zal gaan verlopen.

wanna play?

NL