DATA MOLLEN

Data Mollen is een gamified-workshop van dataspecialist Scamander, partner van Digital Rocks. Tijdens het spel wordt  Datamanagement op een ludieke manier geïntroduceerd.

DATA MANAGEMENT IS EEN REIS NAAR WAARDE EN WELZIJN.

Ronald Kok, Scamander B.V.

De Serious Games van Digital Rocks staan garant voor het creëren van Awareness. Bijvoorbeeld op het gebied van Data. Vaak ingezet als een soort ‘amuse’ voorafgaand aan een data project of -leergang. Onze partner Scamander, specialist op het gebied van datamanagement, neemt vaak het stokje van ons over. In een deepdive workshop gaan zij aan de slag met de ‘as-is’ en ’to-be’ rondom Datamanagement bij onze klanten. Om het onderwerp Datamanagement op een ludieke manier te introduceren heeft Scamander een gamified-workshop ontwikkeld: ‘Data Mollen’. 

DATA MOLLEN

De probleemstelling van Data Mollen richt zich op de organisatie rondom ‘data’. Je bent overtuigd van de meerwaarde van data en start met Data Gedreven Werken. Na het volgen van bijvoorbeeld het leuke moordspel The Bridge (Digital Rocks) wil je een stapje verder. Hoe stimuleer en reguleer je het gebruik van data? Dit gaat niet vanzelf. Hoe organiseer je dit? Anders gezegd: “hoe richt je de ‘Data Governance’ in”? En hoe zet je de mensen aan tot bewust ‘data delen’, en wat is daar allemaal voor nodig?

Op een interactief speelbord zie je diverse mollen-gangen en ga je met teams je weg vinden in de data-duisternis. Je kunt omhoog kruipen, maar ook genadeloos naar beneden vallen. Eén speler is van te voren apart geïnstrueerd, je raadt het al: hij of zij is ‘de mol’!

Diverse casussen passeren de revue, waarin de teams telkens voor dilemma’s worden gesteld. 

Er staat een collega aan je bureau en die heeft jouw data nodig. Er is een vermoeden van fraude en hij moet dat oplossen. Jij beschikt over die data! Daar zit je echter niet op te wachten. Je hebt wel meer te doen.

Welk team weet het beste de diverse dilemma’s te overwinnen en wie komt er als eerste uit de mollengang?

voor wie?

Geschikt voor iedereen die met data werkt, maakt niet uit op welke manier. Het spel wordt gespeeld met 3-12 personen verdeeld in 3 ‘kampen’. Een van de deelnemers krijgt speciale instructies – dat is de mol – dat weet alleen verder niemand. Het spel wordt begeleid door een moderator. Je hoeft alleen maar de deelnemers aan te melden.

Wanneer zet je data mollen in?

Op het moment dat je met elkaar afspraken wilt maken over de organisatie rond het gebruiken en delen van data! Bijvoorbeeld in het leerspoor van een programma Data Gedreven Werken. Het spel werkt ook goed voor een concrete business case waarin data een belangrijk onderdeel is. Wanneer je een beeld wilt vormen van skills en aantallen FTE’s, dan geeft het spel je alvast wat richting.

MEER INFORMATIE?

Wil jij met je team de eerste concrete stap zetten op het gebied van Datamanagement? En ben je toe aan iets anders dan het zoveelste artikel of boek? Neem dan contact op met Scamander, in het bijzonder Ronald Kok via rkok@scamander.com of bel hem op +31 6 5315 6269.

 

Scamander B.V. is de datapartner van Digital Rocks. Daar waar Digital Rocks zorgt voor de awareness rondom Datamanagement via Serious Gaming, voert Scamander in het verlengde daarvan verschillende data projecten uit en biedt leergangen aan. Ga hier naar  Scamander voor meer informatie.

 

More
Close
EN